Het belang van meer werkgeluk

Wat is het resultaat van het ervaren van werkgeluk? Organisatiepsycholoog Gerdy Geersing legt uit: ‘Vroeger dacht men dat resultaten en prestaties leiden tot een gevoel van voldoening en geluk. En deels is dat ook zo, maar het effect andersom blijkt vele malen sterker. Positieve emoties en gelukkig zijn in je werk geven mensen meer energie en voldoening met als gevolg dat ze beter gaan presteren.

Eén ding is zeker maar wordt niet altijd erkend: je bent en blijft zelf de regisseur van je loopbaan. Als je de regie zelf in handen neemt en onderzoekt van welke werkzaamheden je wel en niet gelukkig wordt krijg je meer inzicht. Dat maakt je bewust en zo herken je beter waar je mee bezig bent. Misschien kun je met kleine aanpassingen in je huidige functie wel een stuk meer geluk ervaren.

Maar zijn er echter te weinig werkzaamheden waar je gelukkig van wordt en is dat in je huidige baan niet te realiseren? Dan is het tijd om het roer om te gooien. Ga op zoek naar ‘Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? En waardoor ga ik werkgeluk ervaren?’